Isolatie en zonnepanelen

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Ook in onze wijk wordt daar aandacht aan besteed. Zie hieronder informatie over:
1. Tweede ronde duurzaamheid 2018 (vloerisolatie en zonnepanelen)
2. EnergieloketZoetermeer en Renovatiewinkel Reimarkt
3. Spouwmuurisolatie en vleermuiskasten 2016
4. Zonnepanelen 2016
5. Vloerisolatie 2016
6. Bezoek Wethouder en WoonWijzerWinkel aan de wijk 2015
7. Energiesafarie 2015

Voor andere informatie over woningonderhoud ga naar woningonderhoud.

1. Tweede ronde duurzaamheid 2018 (vloerisolatie en zonnepanelen)
De afgelopen jaren heeft de vereniging diverse acties georganiseerd om de woningen in onze wijk energiezuiniger te maken. Eind 2018 is een tweede ronde duurzaamheid gestart. Na een oproep om te inventariseren wie geïnteresseerd was, heeft een werkgroep diverse mogelijkheden bekeken voor het aanbrengen van vloerisolatie (zie daarover verder bij vloersolatie) en het plaatsen van zonnepanelen. Na het opvragen van diverse offertes, onderzoek naar de kwaliteit van zonnepanelen etc. werd besloten om verder te gaan met het bedrijf Opgewekt Energie BV. Er werd een informatieavond verzorgd en aan de geïnteresseerden werden diverse mogelijkheden voorgelegd (omvormers of micro-omvormers, panelen van DMEGC, Denim of LG, etc.). Zie de referentie-offerte. Uiteindelijk hebben in deze tweede ronde 14 bewoners besloten om daadwerkelijk zonnepanelen aan te laten brengen (waarbij de meeste bewoners hebben gekozen voor Ontwerp 6).

Overigens wees een van onze bewoners erop dat kauwtjes nogal eens een nest bouwen onder de zonnepanelen. Om meerdere redenen is het beter om vogels geen mogelijkheid te geven om dat te doen. Een opossing daarvoor is het aanbrengen van vogelwering. De bewoner was erg tevreden met de oplossing van solempower.nl/vogelwering.

2. EnergieloketZoetermeer en Renovatiewinkel Reimarkt

Op www.energieloketzoetermeer.nl staat informatie over isolatie, duurzame verwarming, zonnepanelen, lokale initiatieven, subsidie, financiering, duurzame activiteiten in Zoetermeer. Adviezen zijn gratis en onafhankelijk.
Daarnaast is in Zoetermeer, dankzij een opstartsubsidie van de gemeente, de Duurzame Renovatiewinkel Reimarkt gestart waar inwoners informatie kunnen krijgen over energiezuinig wonen: wat kosten duurzame maatregelen en wat zijn de opbrengsten. Reimarkt helpt ook met  aanvragen van subsidies en met zoeken naar financiering. Diensten van Reimarkt zijn gratis. 

3. Spouwmuurisolatie 2016
Eind mei 2016 kwam een aantal bewoners bij elkaar voor een informatiebijeenkomst over spouwmuurisolatie en vleermuizen. Er waren ook vertegenwoordigers van de WoonWijzerWinkel en van de gemeente. Omdat de gevels van onze woningen vanuit de bouw weinig geïsoleerd zijn, zijn de mogelijkheden van spouwmuurisolatie besproken: een relatief simpele duurzaamheidsmaatregel met een relatief korte terugverdientijd (afhankelijk van stookgedrag ongeveer 5 jaar) die ook het woongenot vergroot want spouwmuurisolatie houdt in de zomer warmte tegen en draagt eraan bij dat het huis ’s winters minder kil is. Ongeveer 30 bewoners hebben besloten om spouwmuurisolatie aan te laten brengen door de firma Aula-isolatie.
Tegelijk met de spouwmuurisolatie werden in de wijk ook een aantal vleermuiskasten opgehangen. Zie verder bij Actueel.

4. Zonnepanelen 2016
Begin 2016 is bij ruim 10 woningen zonnepanelen aangeschaft en bij een kleine 10 woningen vloerisolatie aangebracht dankzij de activiteiten van de Werkgroep duurzaamheid. Een terugblik: In februari 2015 werd op de ledenvergadering afgesproken om meer te gaan doen met het thema energiebesparing/verduurzaming. Er werd een werkgroep ingesteld om met de bewoners verder te praten. De werkgroep heeft diverse informatieavonden georganiseerd . De eerste bijeenkomst was op 22 juni 2015. De belangstellenden kregen in het zaaltje van de Hoveniers een fraaie PowerPoint-presentatie met veel informatie. De werkgroep had per woning van de geïnteresseerden een zonnepanelencheck per woning gemaakt met behulp van www.zonatlas.nl. In één oogopslag kunt ook u daar zien of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en wat de investering zal opleveren. De tweede bijeenkomst vond plaats op 22 september 2015. Dankzij de deskundige inbreng van een adviseur van de WoonWijzerWinkel werden vervolgstappen gezet om te komen tot gezamenlijke aankoop van zonnepanelen. De derde bijeenkomst, waarbij Solar-Box een presentatie gaf, vond plaats op 27 oktober 2015. 
In overleg tussen geïnteresseerden en de werkgroep is uiteindelijk gekozen voor het bedrijf SolarBox. Dat leidde uiteindelijk tot een volgens de werkgroep Verduurzaming mooi en acceptabel aanbod: Solar Box herziene offerte. Op alle drie de mogelijke producten (ReneSola, SolarWatt en Sunpower) werd een interessante verlaging toegepast. De werkgroep heeft voor Sunpower de eerste en tweede offerte uitgewerkt in een Excel sheet: Solar Box vergelijking 1e en 2e offerte Sunpower. Solar Box maakt afspraken met geïnteresseerden om te komen tot een maatwerkofferte.

5. Vloerisolatie 2016
Begin 2016 is bij enkele woningen vloerisolatie aangebracht dankzij de activiteiten van de Werkgroep duurzaamheid. Voor informatie over vloerisolatie met Drowa-chips, schelpen, purschuim of Thermoskussens ga naar vloerisolatie.

6. Bezoek Wethouder en WoonWijzerWinkel aan de wijk 2015
Op 20 november 2015 bezocht de WoonWijzerWagen onze wijk. Ook wethouder Paalvast was aanwezig. Inwoners van Zoetermeer kunnen terecht bij de WoonWijzerWinkel met vragen over verduurzaming van hun woning. De WoonWijzerWinkel is een onafhankelijk, regionaal energieloket dat in opdracht van de gemeente gratis en vrijblijvend adviezen geeft over verduurzamingsmaatregelen. Voor een paar foto's ga naar foto 1 en foto 2.

7. Energiesafari 2015
14 bewoners hadden zich aangemeld om op 2 april 2015 met een gespecialiseerd bedrijf door de wijk te trekken om warmtebeelden van de woningen te maken. De "energiesafari" was bedoeld om de bewoners een indicatie te geven van de warmte die uit de woningen lekt, bijvoorbeeld bij de kozijnen of bij de randen van het dak. Gelukkig bleken de woningen in onze wijk als zodanig geen opvallende  lekkages te vertonen en waren de meeste woningen redelijk geïsoleerd. Dat neemt niet weg dat het natuurlijk altijd goed is om energiebesparende maatregelen te nemen. Het dichten van een kier kan al flink in de stookkosten schelen. Zie de foto's: foto 1, foto 2 en foto 3.